U bent hier:

Licenties

Om wedstrijden te mogen rijden moet je een wedstrijdlicentie hebben. Er zijn verschillende soorten licenties voor verschillende soorten wedstrijden en leeftijden.
Hierbij een overzicht van alle licenties met prijzen met daaronder de specifieke uitleg per leeftijdsgroep.

KNWU tarieven 2024:

 • € 14,- Startlicentie Jeugd (U15)
 • € 21,- Startlicentie Nieuwelingen (U17)
 • € 21,- Startlicentie Junioren (U19)
 • € 28,- Startlicentie onder 23 (U23)
 • € 35,- Startlicentie boven 23
 • € 130,- Sportklasselicentie
 • € 150,- Amateurlicentie
 • € 51,- Jeugdlicentie (U15)
 • € 97,- Nieuwelinglicentie (U17)
 • € 161,- Juniorlicentie (U19)
 • € 294,- Beloftelicentie (U23)
 • € 323,- Elitelicentie

Meer informatie over de licenties en het aanvragen daarvan, vind je op de website van de KNWU.

Jeugd

We beginnen bij de Jeugd. Je valt in de jeugd categorieën vanaf het jaar dat je 8 wordt tot je 14 jaar bent. Als meisje ben je tot categorie 6 jeugd. Hieronder vindt je een overzicht van de categoriën.

 • Categorie 1
  Het jaar waarin jongens 8 jaar en meisjes 8 of 9 jaar worden.
 • Categorie 2 
  Het jaar waarin jongens 9 jaar en meisjes 10 jaar worden.
 • Categorie 3
  Het jaar waarin jongens 10 jaar en meisjes 11 jaar worden.
 • Categorie 4
  Het jaar waarin jongens 11 jaar en meisjes 12 jaar worden.
 • Categorie 5
  Het jaar waarin jongens 12 jaar en meisjes 13 jaar worden.
 • Categorie 6
  Het jaar waarin jongens 13 jaar en meisjes 14 jaar worden.
 • Categorie 7
  Het jaar waarin jongens 14 jaar worden

Bij de jeugd heb je keuze uit 2 soorten licenties: startlicentie en een jeugdlicentie. Met de startlicentie kun je alleen clubwedstrijden rijden. Dit zijn vaak regionale wedstrijden met alleen deelnemers uit de directe omgeving. Dit kan een prima startniveau zijn. De kosten voor een Startlicentie jeugd komen bovenop het de contributie aan de KNWU en wielervereniging.
Met de Jeugdlicentie kun je wedstrijden rijden die zijn gecodeert als nationaal. Ook kun je hiermee internationale wedstrijden rijden. Verdere informatie hierover staat op de website van de KNWU. De nationale wedstrijden bij de jeugd zijn vaak best wel een flinke stap. In het begin is het vaak wennen aan de snelheid en de grootte van het peloton.
Wel is het belangrijk bij de jeugd om deze stap een keer te zetten om jezelf beter te ontwikkelen en voor te bereiden op hogere categoriën. Tevens kun je je via nationale wedstrijden plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap. De kosten voor een Jeugdlicentie komen bovenop contributie aan de club.

Nieuwelingen

Vanaf je 15e jaar ben je nieuweling. Dit ben je tot en met je 16e. De categorie wordt dan ook vaak aangeduid als U17 (onder 17).
De wedstrijden worden een stuk langer. Een criterium is ongeveer 40 km lang, een klassieker is ongever 60-75 km. Ook hier heb je weer de keuze tussen een startlicentie en een nieuwelingenlicentie. De startlicentie geeft toegang tot regionale wedstrijden. Dit zijn vaak trainigskoersen en clubkamioenschappen. De nieuwelingenlicentie geeft toegang tot nationale wedstrijden.
Let op, het niveau van nationale wedstrijden is vaak een stuk hoger dan dat je bij de jeugd gewend was. Probeer vaker dan alleen de clubtraining in een week te trainen, ook is het belangrijk om daarnaast trainingskoersen te rijden.
Bedenk dus bij de aanvraag van je licentie goed welke doelen je dit jaar stelt. Het is wel mogelijk om tijdens het seizoen over te stappen van licentie. De kosten van je eerste licentie krijg je niet meer terug.

Junioren

Junior ben je vanaf het jaar dat je 17 Wordt tot en met je 18e. Bij de Junioren worden de westrijden nationaal een stuk langer. Een criterium kan tot 60 km lang zijn, een klassieker kan tot 100+ km lang zijn.
Bij de junioren heb je keuze uit twee licenties:

 • Startlicentie: Hiermee kunnen regionale koersen gereden worden, hiervan worden er weinig georganiseerd speciaal voor junioren. verder kun je trainingskoersen rijden.
 • Junioren Licentie: Hiermee heb je toegang tot zowel nationale en internationale juniorenwedstrijden.

Vanaf je 17e heb je ook de keuze om eventueel voor een sportklasse/amateur licentie te gaan (zie hieronder). Let wel dat je dan vaak niet met leeftijdsgenoten koerst.

Volwassen (18+)

Vanaf je 18e zijn er meerdere paden te bewandelen in het wielrennen. Begin je met wielrennen? Dan kun je voor een startlicentie gaan. Hiermee kun je alle clubkoersen en trainingskoersen rijden. Dit gaat dan vaak om wekelijkse wedstrijden bij een vereniging zoals een donderdag-avond competitie, de zondag morgen competitie of de cross competitie.
Ook komen er steeds meer nationale wedstrijden voor renners met een startlicentie. Dit zijn dan vaak zogenaamde Funklasse wedstrijden.

Wil je naar een hoger niveau? Je dient allereerst lid te worden of te zijn van een club aangezien je via de KNWU alleen een startlicentie kan aanschaffen.
Maar misschien is een sportklasse of amateur licentie wel wat voor jou. Aan sportklasse en amataurs licenties zitten geen leeftijdtijdsgrenzen. Wel staat er vanaf je 30e Master 30+, 40+ of 50+ op je licentie. Dit is de categorie waar je internationaal onder valt. je kunt dus ook met internationale wedstrijden meedoen.

 • Met een sportklasse licentie kun je veel koersen rijden op nationaal niveau. Dit zijn dan vaak criteriums (parcoursen van 1 á 2 km lang); de zogenaamde 'rondjes om de kerk'.
 • Met een amateur licentie kun je nationale en internationale wedstrijden rijden op amateur niveau. Verschil met de sportklasse is dat de wedstrijden vaak wat langer duren. Ook heb je naast criteriums, omlopen (rondes van 4 km of langer) en soms ook klassiekers (van A naar B).

Ga je voor het allerhoogste? Dan kun je hier op de weg naar toe een beloftenlicentie aanvragen. Deze categorie is er allen voor als je nog geen 23 jaar oud bent en wordt dan ook aangeduid als U23. Je rijdt hierbij koersen op nationaal niveau, maar ook internationaal kun je deelnemen.

Ben je 23 jaar of ouder? Dan kun je kiezen voor Elite als je op het hoogste niveau nationaal wilt koersen. De elite licentie is één stap onder de profs. Je kunt hiermee deelnemen aan bijvoorbeeld de clubcompetitie of topcompetitie.
Wel heb je voor deze competities een team nodig. Bij RTV de Bollenstreek is dit de SwABo. SwABo is een samenwerking tussen de 3 verenigingen in de Rijn- en Bollenstreek (Swift, Avanti en RTV De Bollenstreek).

Sponsoren


alt