U bent hier:

Open Crosskampioenschap van de Bollenstreek

17/12/2023

Zondag 17 december werden de titels vergeven in het Open Crosskampioenschap van de Bollenstreek. Bij de professionals kwamen afgelopen week de wegtoppers Van Aert, Van der Poel en Pidcock in het veld kijken. En dat was ook het geval bij het Crosskampioenschap. Zo stond onder andere de nummer 128 van de Tour de France van 1990 en viervoudig deelnemer aan de Ronde van Italië, Martin Schalkers, op de deelnemerslijst bij de veteranen. En ook huidig renner van ABLOC CT, Jesper Rasch, stond aan het vertrek. Afgelopen oktober wist hij nog zijn eerste professionele zege op de weg te boeken in de Ronde van Hainan in China. Maar vandaag kwam hij er mede door een valpartij in de openingsronde niet aan te pas. Ook Schalkers kon niet a la Van der Poel gelijk meedoen voor de overwinning en moest zich tevreden stellen met de zevende plaats bij de veteranen.

Veteranen (40+)

Good old Menno Hillebrecht miste de slag vandaag. Hoewel, hij moest de wedstrijd helaas verlaten met een flinke slag in zijn voorwiel na een valpartij in de derde ronde. Hillebrecht was hiermee de enige uitvaller in de wedstrijd. De titelstrijd ging tussen Jesse Giling en Martijn Heemskerk. In de eerste ronde gaven ze elkaar nog geen duimbreed toe, maar toen zette Giling zijn versnelling in. Heemskerk kon niet volgen en moest zich tevreden stellen met de tweede plaats. Giling stampte flink op de pedalen en reed soeverein naar de titel bij de veteranen. De derde plek ging naar Danny Zuiderduin die als enige ook in dezelfde ronde wist te eindigen als de nummers één en twee.

Senioren (40-)

Bij de senioren stonden er naast wegtopper Rasch ook een paar echte veldrit-specialisten aan de start. De gebroeders Lucas en Laurens Keuning maakten hun opwachting, evenals Casper Turk. Deze drie stonden eerder dit seizoen nog aan de start tussen de absolute wereldtop bij de Nacht van Woerden, waar ze bovenaan in het rechter rijtje wisten te eindigen. Lucas Keuning (32e), Laurens Keuning (37e) en Casper Turk (43e) weerden zich daar kranig. Dat beloofde een mooie strijd te gaan worden. Turk ging als een speer van start en wist snel een voorsprong op de broers op te bouwen. Na drie van de negen ronden kwam hij dan ook als eerste over de meet. Dat was het sein voor Lucas Keuning om de gashendel open te draaien. Hij wist zijn broer Laurens achter te laten en snelde richting de koploper. Bij de vierde passage lag Lucas Keuning al aan de leiding, om deze niet meer uit handen te geven. Iedere ronde wist hij de marge op Turk met een seconde of tien uit te breiden en mocht na een klein uur de handen in de lucht steken. Casper Turk wist de tweede plaats te behouden, het gat naar Laurens Keuning was toch nog bijna twee minuten. Ook Sander Huinen en Luuk van Paridon wisten nog in dezelfde ronde als winnaar Lucas Keuning te eindigen.

Sponsoren


alt