U bent hier:

Apotheose in Lisse met finaledag Wielercircuit van de Bollenstreek

27/09/2023

Zondag 24 september was het in Lisse de grote finaledag met het laatste evenement van het Wielercircuit van de Bollenstreek: De Ronde van Lisse. In het totaal bestaat het Wielercircuit uit 6 evenementen verspreid door de Bollenstreek en deze reeks werd in Lisse afgesloten met 4 wedstrijden. Het beloofde een schitterende dag te worden, daar waar tijdens 2 wedstrijden naast de daguitslag ook zou worden gestreden voor het eindklassement. Bij de Junioren & Amateurs is het de derde wedstrijd in het Tactic Wielercircuit en de Startlicentie houders hebben gestreden in alle dorpen en rijden in Lisse hun zesde wedstrijd. Aan het weer kon het in ieder geval niet liggen; het was goed weer en later op de dag brak zelfs de zon steeds vaker door en werd het nog warm.

 

Zoals altijd begon de dag met de Jumbo Visma Dikke Banden Races voor de kinderen van 5 tot en met 12 jaar. In 4 categorieën werd er gestreden om het podium en de extra kermis kaartjes. Maar bovenal ging het er om dat de kinderen er plezier in hadden. Na afloop was er nog een mooie medaille voor iedereen en een lekker pakje sap.

Vervolgens was het de beurt aan de Nieuwelingen (15 en 16 jarige jongens). Een categorie die al lange tijd niet was gereden in Lisse; toch viel het aantal van 24 deelnemers een beetje tegen.
We zagen echter een mooie koers, waarin het tempo hoog lag. Renners Freek de Kok en Dean Tol, probeerden meerdere keren weg te komen uit de greep van het peloton.

Maar het was renner Sten Hutten die de laatste 5 doorkomsten op kop doorkwam en zo ook de laatste ronde. Ondanks dat het eigenlijk een massaprint was, wist hij zijn snelheid hoog genoeg te houden waardoor niemand over hem heen kon en werd zo eerste in Lisse; gevolg door Freek de Kok en Jesse Klein. Dean Tol werd vierde en kwam zo helaas net niet op het podium terecht.

Hierna werd de wedstrijd van de Junioren & Amateurs mannen gereden. Een wedstrijd die Milan van der Touw inging met de leiderstrui om zijn schouders en deze natuurlijk graag wilde behouden. De regiorenners Joram Verkerk (Hillegom) en Dennis van der Zaal (Lisse) stonden kort achter Milan en waren erop gebrand om de leiderspositie aan te vallen door een goede uitslag te rijden in Lisse.

Na 20 rondes was er twee man weg en na nog eens 10 rondes sloten daar drie man bij aan. Zo ontstond er halverwege de wedstrijd een kopgroep van 5 man. Er werd door elf man nog een achtervolging ingezet, maar met nog 10 rondes te gaan was de finale toch echt begonnen met uiteindelijk 4 man aan kop (Samuel van der Meer, Pim Hackmann, Dennis van der Zaal en Ingmar van den Bosch). Stein Bocxe reed nog wel in de chasse patate, maar kon de kopgroep niet meer bijhalen en liet zich terugzakken in het peloton.

De sprint tussen de 4 koplopers was er één om van te genieten, de laatste bocht uitkomend werd er breeduit gesprint. Ook omdat door het vele loeren naar elkaar, het peloton al op 10 seconden was genaderd. Maar het was Pim Hackmann die aan het langste eind trok en zijn fiets als eerste over de streep bracht. Tweede werd Ingmar van den Bosch en derde werd Samuel van der Meer. Net buiten het podium werd Dennis van der Zaal uit de kopgroep vierde; wel stelde hij daarmee zijn tweede positie in klassement veilig. Het peloton volgde snel en de sprint werd daar gewonnen door Joram Verkerk; die hierdoor ruim voldoende punten binnenhaalde voor het klassement om met 3 punten verschil eerste te worden in de Eindstand van het Tactic Wielercircuit bij de Junioren & Amateurs. Met een 11e plek in de daguitslag werd uiteindelijk Milan van der Touw derde in het klassement (net een half punt boven dagwinnaar Pim Hackmann).


Podium Daguitslag


Podium Eindklassement                                                                                

Aan het eind van de dag was de afsluitende wedstrijd die van de Startlicentie houders. Een wedstrijd die eveneens alles beslissend was voor het eindklassement en waarin nog van alles kon gebeuren. Vanaf het begin af aan werd er flink hard gereden. Er ontstonden diverse groepjes en het leek er op dat er met nog twintig rondes te gaan 4 man definitief weg was.

Later sloot Twan Altorf (eerste in het klassement) zich bij deze mannen aan met nog 15 rondes te gaan. Dit lieten de klassementsmannen in het peloton zich niet gebeuren, dus werd met nog 10 rondes te gaan de gehele kopgroep teruggepakt. Twan gooide het daarbij over een andere boeg en ging op kop van het peloton het tempo nog maar eens opvoeren; achteraan het peloton waren er diverse afvallers die het tempo niet aankonden. Met nog 8 rondes te gaan is het Tristan Rovan, de outsider uit Hillegom (niet geklasseerd in het klassement), die probeert weg te komen uit het peloton. En met nog vijf rondes te gaan is het ook Twan die probeert weg te sprinten. Met nog 3 rondes te gaan, gaat de snelheid zichtbaar steeds verder omhoog; nu zijn het Twan en Gerben van de Reep die proberen weg te komen. En in de laatste ronde zijn het Tristan en Twan die samen nog eens vol op de pedalen gaan staan.

Na het bestuderen van de finish-foto is het toch de man uit Honselersdijk, Timo de Waard, die als eerste zijn wiel over de finish weet te drukken (zie foto bovenaan). Tweede wordt met het verschil van de dikte van een spaak (zes duizenste van een seconde), Tristan Rovan. Derde wordt Voorhouter Roy Brouwer, die hiermee knap zijn eerste podium rijdt van het Wielercircuit. Klaas van Hage werd daarachter vierde en kwam helaas net tekort voor het wedstrijdpodium, wel wist hij definitief de tweede plek in het klassement te behalen. Twan Altorf werd vervolgens achter Klaas vijfde en werd hiermee de grote winnaar in de Eindstand van het Tactic Wielercircuit bij de Startlicentie. Timo de Waard kwam met zijn eerste plek in de wedstrijd helaas net 1 punt te kort voor het klassement; Bastiaan van Dijk werd derde in het klassement na eerdere goede uitslagen te hebben gereden. In verband met de afwezigheid van Bastiaan mocht Timo wel op het derde podiumblok staan tijdens de huldiging van het klassement.


Podium Daguitslag


Podium Eindklassement

Wat een wedstrijden in Lisse! En wat een mooie wedstrijden hebben we de afgelopen maand gezien!
Het Wielercircuit van de Bollenstreek is helaas alweer ten einde.
Alle renners bedankt, (KNWU) jury bedankt, techniek (geluid en jurywagen) bedankt, vrijwilligers bedankt, publiek bedankt en Dolly bedankt voor je foto's!

Op naar volgend jaar!

Sponsoren


alt