U bent hier:

Westlander Bastiaan van Dijk wint Ronde van Hillegom bij de Startlicentie

18/09/2023

Het ging precies goed met het weer voor de Ronde van Hillegom, wedstrijd vijf van zes in het Tactic Wielercircuit. Om twaalf uur werd het droog, waardoor de heren om één uur een droog parcours kregen voorgeschoteld. Op één bocht na dan. Wederom 30 renners aan het vertrek en deze hadden er gelijk zin in. Het eerste slachtoffer van de snelle start was de jarige Frank van den Berg, die het hoge aanvangstempo niet kon volgen.

Na Van den Berg volgenden al snel de volgende lossers en daar zaten niet de minste namen bij. Zo verloren Rob Janssen (Clubkampioen 40+ van de RTV) en Chris Cappel (Eindwinnaar van de Hot Summer Night Cup driedaagse) de aansluiting met de voorste gelederen. De eerste serieuze aanval kwam van de twee kemphanen die strijden om het klassement. Twan Altorf en Klaas van Hage wisten na een ronde of zeven weg te springen uit het peloton.

Van Hage had echter de benen niet om over te nemen van Altorf, waardoor het peloton weer terug kwam in hun zog. Grootste pechvogel in het peloton was Roy Brouwer. Zaterdag nog goed voor zevende plaats in Voorhout, maar in Hillegom schoot zijn ketting eraf waardoor hij de aansluiting met het peloton verloor. Na een paar ronden achtervolgen moest hij de strijd opgeven en in het tweede pelotonnetje plaatsnemen.

Nadat Van Hage en Altorf waren teruggepakt, viel het een beetje stil in het peloton. Dat was niet naar de zin van Arjan van der Hoorn en hij zette samen met Bas Kaptein de volgende duo-aanval op poten. Ook zij sloegen een mooi gat en leken zo door te rijden naar de meet. Maar op de lange rechte einden in Hillegom blijf je lang in het zicht en zo zette klassementsleider Altorf een drie ronden lange achtervolging in, om het peloton weer terug in de race te brengen.

De finale naderde en daarom werden de gedubbelde renners uit koers gehaald op vier rondes voor het einde. In het tweede kleine peloton dat de wedstijd wel volledig mocht uitrijden waren het Beachboys Ruud Duivenvoorden en Willem-Jan van Klaveren die good old Hans van Eijk en good old Kees van Manen wisten af te troeven. Het peloton ging zich daarna met zestien man opmaken voor de massasprint. Nummer drie in de stand, Bart van Ruiten, offerde zijn eigen kansen op voor zijn ploeggenoten door de sprint aan te trekken. Hij was hier echter iets te vroeg aan begonnen, waardoor ploegmaat René Duivenvoorde te vroeg op kop kwam. De sprinters van dienst kwamen over hem heen met Westlander Bastiaan van Dijk als aller rapste. Van Dijk wist Casper Polet en Gerben van der Reep voor te blijven. Klassementsleider Altorf werd zesde en zag concurrent Van Hage op de negende plaats finishen. Hierdoor gaat Altorf met een voorsprong van negen punten op Van Hage de laatste wedstrijd, de Ronde van Lisse, van het Tactic Wielercircuit in. Bastiaan van Dijk is opgeklommen naar de derde plaats in het klassement door zijn overwinning in Hillegom en ook Bart van Ruiten maakt nog kans om het podium te halen. Nummer vijf Timo de Waard, die zaterdag vierde werd in Hillegom, staat daarvoor te ver weg.

Klik hier voor het volledig overzicht van de stand van de leiderstrui van het Tactic Wielercircuit bij de Startlicentie.

Na de startlicentie houders mochten de inwoners van Hillegom strijden om de felbegeerde podium plaatsen inclusief bijbehorende unieke prijzen, welke beschikbaar waren gesteld door een paar plaatselijke winkels. Er waren genoeg deelnemers aanwezig om een mooi peloton te vormen. Na diverse uitlooppogingen zagen we de burgerronde uiteindelijk finishen in een massa sprint op de Meerlaan. Alex de Vries won verdient met ruime voorsprong; gevolgd door Mathieu Bij die tweede werd. Opvallende derde was vervolgens Nico Altorf (de vader van Twan!).

Vervolgens was het de beurt aan de Sportklasse renners. Hier hadden we een mooi peloton aan het vertrek. Helaas waren de Bollenstreek renners hier niet vertegenwoordigd. Maar dat nam niet weg dat er vanaf het begin tot het eind keihard gekoerst werd. Met een gemiddelde van 44 kilometer per uur lag het tempo dan ook behoorlijk hoog.

Na een aantal uitloop pogingen die steeds in de kiem gesmoord werden, lukte het Peter van Dijk en Danny Vrolijk uiteindelijk om weg te blijven. Peter van Dijk reed in een Bollenstreek shirt ( de leiderstrui uit het Tactic klassement) omdat hij zijn eigen shirt was vergeten. Zodat er toch een beetje Bollenstreek vertegenwoordigt was. Maar in de sprint moest hij toch zijn meerdere erkennen in Danny Vrolijk. De derde plek werd veroverd door Sybe van Diepen die de sprint van het peloton wist te winnen.

Tot slot was het de beurt aan de Amateurs en de Junioren. Hier hadden we helaas een klein peloton aan het vertrek. Maar hier waren de Bollenstreek renners wel goed vertegenwoordigd. Luke Kooij, Wouter van de Berg , Joram Verkerk,Tim van der Zalm, Nick Toonen, Teun Groeneveld en Dennis van der Zaal. Maar ook met maar liefst twee nederlandse kampioenen. Robert de Jong bij de 30+ en Paul den Edel bij de 40+.

Ook hier werd vanaf het begin behoorlijk strijd geleverd. Even zag het er naar uit dat Dennis van der Zaal samen met Nick Toonen en de nederlandsche kampioen Paul den Edel weg zouden blijven en de wedstrijd zouden beslissen, maar op het laatst werden zij toch ingelopen. In de laatste ronde, die nog ontsierd werd door een valpartij waarvan Jeroen Martens het grootste slachtoffer was, was het de verassende Fransman Timothé Ceresa die de snelste in de sprint was. De tweede plek was voor Koen Polder die met een vast verzet reed. En derde werd Luke Kooij die de valparij goed wist te ontwijken. En tijdens zijn interview merkte hij droogjes op: "de een zijn dood is de ander zijn brood". De nieuwe leider in het Tactic Wielercircuit klassement bij de amateurs en junioren is nu Milan van der Touw. Hij mag dan ook in de leiderstrui starten in Lisse.

Klik hier voor het volledig overzicht van de stand van de leiderstrui van het Tactic Wielercircuit bij de Junioren & Amateurs.

Het programma van de Ronde van Lisse voor aankomende zondag 24 september; de afsluiting van het Wielercircuit met de huldigingen en opmaak van het eindklassement bij de Junioren & Amateurs en Startlicentie:

  • 12.30 uur  Dikke bandenraces voor de jeugd
  • 13.15 uur  Nieuwelingen (M)
  • 14.30 uur  Finale-wedstrijd Junioren & Amateurs (M)
  • 15.45 uur  Finale-wedstrijd Startlicentie

Sponsoren


alt