U bent hier:

Aftrap Wielercircuit van de Bollenstreek met een geslaagde Omloop

31/08/2023

Zondag 27 augustus was een dag die bij RTV De Bollenstreek in het teken stond van diverse activiteiten. Zo vierden we dat we sinds de zomer een geheel nieuw interieur van het clubhuis hebben met een wielercafé uitstraling: banken, bruin meubilair, posters en foto's aan de muur en sfeerverlichting. Ook hebben we sinds een aantal weken een schitterend nieuw buitenterras vanwaar je naast dat je kunt genieten van het weer buiten met bijvoorbeeld een koffie of ander drankje ook uitzicht hebt op een gedeelte van ons wielerparcours. De wethouder sportzaken van de gemeente Lisse kwam voor deze gelegenheid zelfs een symbolisch lint van binnenbanden doorknippen, dit geheel muzikaal ondersteund door blaaskapel De Pretnoten. De Toervereniging had 's ochtends een tijdrit en puzzelrit georganiseerd. De dag werd later nog afgesloten met een barbecue voor al onze vrijwilligers.

Normaal gesproken openen we het Wielercircuit van de Bollenstreek begin september in Noordwijk en sluiten we aan het eind van de maand af met de Omloop. Maar dit jaar heeft het bestuur gekozen om eens een keer te starten met de Omloop om zo de kans op goed weer te vergroten. In eerste instantie leek het alsnog een editie te worden die niet droog bleef, maar de weergoden waren ons goedgezind. Waar een voetbalwedstrijd in de Kuip in Rotterdam werd stilgelegd door onweer en de Formule 1 in Zandvoort werd stilgelegd vanwege hevige regenval, bleef het (op een enkele druppel na) in Lisse zowaar droog tijdens de wedstrijden. We zagen dan ook goed gevulde pelotons aan de starts staan. Er waren dit jaar drie wedstrijden, in de categoriëen: Amateurs, Elite & Belofte (dames), Junioren & Amateurs (mannen) en Startlicentie.

De dames wedstrijd trapte af aan het eind van de ochtend en het startschot klonk om 11:30 uur. We zagen een mooie wedstrijd met diverse ontsnappings pogingen. Ook probeerde de dames van wielervereniging De Amstel, welke met 9 rensters aanwezig waren, door samenwerking een voordeel te creëren. Na 5 kwartier wedstrijd was het echter nog steeds niemand gelukt om weg te rijden, waardoor een massasprint aanstaande was. De sprint werd gewonnen door Nora Entius; tweede werd Mirthe van der Beek en derde Tessa Sandberg.

Om 13:00 uur was het de beurt aan de heren met junioren & amateurs licentie. Met een mooi startveld van meer dan 50 man begonnen ook zij aan hun omloop met ronden van 4,5 km. We zagen een schitterende koers met verschillende uitloop pogingen, soms van individuele renners maar ook soms in groepjes.

Richting het einde van de wedstrijd liep het gemiddelde soms op tot boven de 45 km/u. Maar er was uiteindelijk niemand die wegkwam uit het peloton en een massasprint was onvermijdelijk. De sprint werd uiteindelijk eenvoudig gewonnen door Felix van Hemert met een gat van bijna 3 seconden tot de nummer twee Geert van der Horst. Derde werd Jeroen Martens.

Beste RTV-er was Nick Zuidewind op de 8e plek, gevolgd door Dennis van der Zaal op de 9e plek. Joram Verkerk pakte netjes een 11e plek. Dit jaar is er bij de licentie categorie Junioren & Amateurs ook een klassement: het Tactic Wielercircuit, met een leiderstrui en eindprijzen. Het klassement gaat over de 3 wedstrijden in het wielercircuit; Hillegom en Lisse volgen nog. Voor nu kreeg Felix dus de leiderstrui uitgerijkt aangezien hij als eerste over de finish kwam bij de Omloop (Stand leiderstrui Junioren & Amateurs).

Vervolgens was om 14:30 uur de start van de categorie Startlicentie. De categorie die voornamelijk bestaat uit renners uit de regio en daarom ook met veel clubleden. Waar het bij de dames en heren junioren & amateurs maar niet lukte, reed er bij de Startlicentie nu wel een aantal renners weg uit het peloton. De voorsprong is niet veel groter geweest dan een halve minuut; maar de 9 man wist wel weg te blijven uit de greep van het peloton.

Het was uiteindelijk Leon Hofman die de sprint van de kopgroep won met 5 renners van Westland Wil Vooruit in zijn wiel achter zich. Van de Westlanders werd Willy Heeneman tweede en derde werd Timo de Waard. Zoals gebruikelijk is er over alle 6 de Startlicentie wedstrijden van het Wielercircuit ook een klassement met leiderstrui en eindprijzen. Leon kreeg daarom ook de leiderstrui uitgerijkt (Stand leiderstrui Startlicentie). Clubleden Klaas van Hage en Bart van Ruiten deden goede zaken voor het klassement en zaten mee in de kopgroep. Zij eindigde uiteindelijk op respectievelijk een 8e en 9e plek. De sprint van het peloton werd gewonnen door oud-clublid Marc Stouten en 11e werd daarachter clublid Casper Polet.

Aanstaande zaterdag 2 september is het vervolg van het Wielercircuit van de Bollenstreek met de Ronde van Noordwijk. De Ronde van Noordwijk bestaat uit één wedstrijd voor de Startlicentie categorie en de start zal zijn om 16:15 uur.