U bent hier:

Een nat parcours in de Ronde van Noordwijkerhout

14/09/2022

Afgelopen vrijdag 9 september stond in Noordwijkerhout de tweede koers op het programma van het Bollenstreek circuit.
Om half vier zou de sportklasse haar wedstrijd afwerken, maar mede door het slechte weer, was daar een zeer lage opkomst en regende het afmeldingen. Aan de drie renners die wel dapper genoeg waren om aan het vertrek te komen, werd de kans geboden om mee te doen met de wedstrijd voor de startlicentiehouders. Uiteraard wel buiten mededinging van het klassement van het Bollenstreek circuit.

Rond vijf uur druppelden de eerste renners binnen bij de inschrijftafel in het clubhuis van VVSB. Het weer zag er niet zo heel goed uit en de renners kwamen al redelijk natgeregend binnen. Ruim twintig coureurs hadden de weg naar Noordwijkerhout gevonden om te gaan strijden om de zege in de 74e Ronde van Noordwijkerhout. Onder hen uiteraard ook klassementsleider Bob Jonkheer, de winnaar van de Ronde van Noordwijk.

Om klokslag zes uur klonk het startschot en direct zat de gang er goed in. De eerste paar rondes werden vol gas genomen en dat deed het peloton gelijk al in twee ongeveer gelijke stukken breken. Elf renners namen dus snel een voorsprong op de rest. In de achtervolgende groep was de strijd niet minder dan voorin, want er kon gesprint worden voor de nodige premies. In de tweede groep vonden we een paar lokale Noordwijkerhoutse favorieten, die luid werden aangemoedigd door het toegestroomde publiek. Het werd uiteindelijk een groepssprint en daarin wist Loek Teeuwen nipt Mike Duivenvoorden voor te blijven. Teeuwen wist hierdoor mooi tiende te worden.

In de eerste groep vielen ondertussen een aantal kleine uitvallen te noteren, maar niemand kon echt wegblijven. Tot Danny van den Haak er een flinke snok aan gaf. Bart van Ruiten ging in de reactie en met zijn tweeën wisten zij een mooie voorsprong op het natte parcours op te bouwen. Het peloton lag echter steeds op de loer om het gat te dichten, waardoor het duo vooraan goed door moest blijven trappen. Drie ronden voor het einde was de pijp bij Van den Haak leeg en moest Van Ruiten alleen verder. Ging hij het aanstormende peloton voorblijven? Van Ruiten perste er nog een paar loei snelle rondes uit, waarna het grote genieten in de laatste ronde kon beginnen. De buit was binnen, toch moest hij in het laatste rechte eind nog even op de pedalen gaan staan, want het peloton kwam zeer rap dichterbij. Maar hij had genoeg over om zijn tweede zege in zijn eigen Ronde van Noordwijkerhout te boeken! In 2019 wist hij namelijk ook al te zegevieren en ook toen kwam hij solo over de meet.

De pelotonsprint was millimeter werk. Bob Jonkheer verdedigde zijn leiderspositie met verve, door deze sprint te winnen. Andre van der Reek werd derde en daarmee de eerste renner met sportklasse-licentie. Klaas van Haage werd vierde in de wedstrijd, maar omdat Van der Reek niet meetelt neemt hij de punten voor de derde plek over.

Bob Jonkheer wist dus zijn leidende positie te behouden. Hij gaat Bart van Ruiten en Klaas van Hage voor. De eerste achtervolgers op dit trio zijn Marc Stouten, Ruud Duivenvoorden en Thijs Jacobs. De renners daarna hebben al een flinke achterstand opgelopen. Zaterdag en zondag gaat het circuit verder met de wedstrijden in Voorhout en Hillegom.

Foto's gemaakt door Hans Steekers

  Wielercircuit Bollenstreek 2022
  Stand leiderstrui Startlicentie
                 
    Noordwijk Noordwijkerhout Voorhout Hillegom Lisse Omloop  
1 Bob Jonkheer 20,5 19         39,5
2 Bart van Ruiten 17 20,5         37,5
3 Klaas van Hage 19 18         37
4 Marc Stouten 15 17         32
5 Ruud Duivenvoorden 14 14         28
6 Thijs Jacobs 12 15         27
7 Gerben Vreugdenhil 18           18
8 Danny van den Haak 6 12         18
9 Riehk Engele 16           16
10 Frank Bisschops   16         16
11 Johan Olsthoorn 13           13
12 Jan Hachmang   13         13
13 Sjoerd van Kampen 11           11
14 Hans Peschier 3 8         11
15 Loek Teeuwen   11         11
16 Wim van der Plas 10           10
17 Mike Duivenvoorden   10         10
18 Bas Kaptein 9           9
19 Henk Meliesie   9         9
20 Rene Duivenvoorden 8           8

Sponsoren


alt